Всички сме чували, че храната на Макдоналдс е кофти.
Един човек успя да докаже тази теза в съда.
Казва се Джейми Оливър.
Преди няколко години известният британски готвач поведе битка срещу нездравословната храна, която се предлага в заведенията за бързо хранене. Джейми доказа пред съда, че хамбургерите на Макдоналдс са опасни за здравето на хората.
Оливър твърди, че телешкото месо се мие и пълни с амониев хидроксид и допълва, че този процес прави месото негодно за консумация.
„По принцип най-евтините части от животинското месо се използват за създаването на кучешка храна, а след извършването на този процес, те се дават на човешки същества“ – казва култовият британец, чието име отдавна е превърнато в една от известните марки на Острова.
В своя демонстрация Джейми Оливър доказва, че служителите на Макдоналдс използват остатъците от пилетата – кожа, мазнини и вътрешности, за да приготвят своите пържени „деликатеси“.
Веригата има заведения по целия свят, но не навсякъде се прилагат едни и същи методи и продукти за приготвянето на менютата. Франчайзите на компанията в Латинска Америка, както и тези в Англия потвърдиха, че тази вредна за здравето обработка на месото не се практикува при тях.
След разкритията, които Джейми Оливър направи пред съда, от Макдоналдс обещаха повече да не използват амониев хидроксид върху своите продукти и да променят част от рецептите си.
Битката беше спечелена от готвача, който се бори да промени културата на хранене на зрителите си, като ги убеди, че по-здравословните храни могат да бъдат вкусни, лесни за приготвяне и сравнително евтини.
Джеймс Тревър Оливър е един от най-известните и успешни експерти в готвенето в целия свят. От години той се изявява в телевизионния ефир, като има редица собствени готварски предавания, рубрики и други участия.
Преди да започне работа като телевизионен водещ, помагал в ресторанти, кръчми и кафенета.
Първото му шоу е „Голият готвач“, което става истински хит сред зрителите и любителите на вкусната, но и здравословно приготвена храна. Именно качеството на храната, която изяждаме, е в основата на готварското изкуство, което Джейми Оливър създава.
В момента революционният готвач е собственик на над 15 собствени ресторанта, има школа за обучаване на негови последователи, както и много кухненски пособия, кръстени на негово име. Така например Tefal създадоха своя серия с име „Джейми Оливър“.