Обичате ли да си похапвате моцарела?
Ако отговорът е положителен, значи сте сред хората, които биха оценили като важно едно събитие тази седмица. А именно – събиране на 32 от най-добрите готвачи в района Кампания, Италия. Поводът е празнуване на най-добрата моцарела в страната – и следователно в света, пише британският всекидневник “Гардиън”.
Моцарелата, която ще дегустират се прави от биволско мляко (за него казват, че придавало по-добър вкус на сиренето от кравето).
Познавачите твърдят, че биволската моцарела има порцеланово бял цвят, гладка повърхност и е по-плътна от обикновената. Най-добре е да я хапнете в деня, в който сте я купили, тъй като няма да се задържи свежа дълго време.
Три са най-важните съставки, за да се приготви класическа биволска моцарела – топъл климат, благодарение на който тревата расте, свободно пасящ бивол и умения в правенето на млечни продукти, предавани от поколение на поколение.
„В ДНК-то ни е: ние трансформираме млякото така, както никой друг не може”, казва пред „Гардиън” Доменико Раймондо от Консорциума за защита на биволската моцарела.
Моцарелата се произвежда в района Кампания от векове, когато местните монаси я поднасяли на пилигримите. Днес фермите, които се занимават основно с производство на този продукт, отварят бизнеса си за посетители и превръщат посещението на мандрите си туристическа атракция.