6. Черен ориз
Наричан още „императорски“ (присъствал на величайшата трапеза тъкмо заради хранителните си свойства), черният ориз е богат на антиоксидантите, които се срещат и в горските плодове, но в по-малки количества, и съдържа повече фибри и полезни вещества (като витамин E например) от белия и кафявия.
7. Черни гъби
Съставките на шийтаке, черен тромпет и други сортове черни гъби стимулират имунната система. Едва ли ще ви изненадаме и с високото съдържание на антиоксиданти.
8. Черен сусам
Откриваме го в различни бисквити, зърнени храни, сладоледи и дори рибни ястия. В сравнение с белия си събрат е по-ароматен и богат на хранителни вещества като калций (1 г съдържа към 85 мг от минерала), фосфор, желязо и магнезий.
9. Черен чесън
Само изглежда странно, а в действителност тази ферментирала версия на чесъна има два пъти повече антиоксиданти от обикновения такъв. Вкусът му е сладък, наподобява малко захарния сироп меласа, което позволява да се развихрите с експериментите в кухнята! Текстурата му е лека, почти като на желе, и направо се топи в устата. Не на последно място – черният чесън не оставя лош дъх.
10. Черна паста
Оцветена е с мастило от калмари, което, също като черните моркови, може да забави растежа на раковите клетки. Кулинарните му предимства пък се дължат на характерния му дъх на трюфели.
Да ви е вкусно!