Испанска фиеста с паеля – рецепта в снимки

0
паеля и фиеста
Паеля по време на фиеста в Испания.

Едно от първите неща, които впечатляват в Испания, е умението на испанците да празнуват. Всеки повод е добре дошъл за фиеста и то каква – шумна, многоцветна и вкусна! Зиме и лете всеки град, градче, село или квартал намират повод да организират честване на fiesta popular или verbena popular. Или казано на български, народен празник или панаир с музика, танци, игри за децата и паеля – традиционното испанско ястие с ориз, зеленчуци и месо или морски дарове или комбинация от двете.

фиеста
На празник като на празник! Източник: http://eee.cervantes.es/

В Андалусия подобни празници често са повод жените и момичетата да облекат традиционните си надиплени дълги рокли, да забодат ярко цвете в косите си, да оцветят устни в аленочервено и да се впуснат в ритъма на фламенкото или каквато и да е друга музика при всеки удобен случай. И независимо дали се намираш в собствения си квартал или в анонимността на големия град, всички са усмихнати, дружелюбни и изключително приятелски настроени –

животът трябва да е празник, особено по време на фиеста!

фиеста
Фиеста за всички! Снимки: Авторът

Докато страстите се разгорещяват с музика, танци и доста често безплатни питиета за всички присъстващи, голямата атракция на празника е и приготвянето на паелята. Ритуалът е поверен на екип готвачи, които се суетят около традиционната огромна тава (паейеро) върху специален огън и разбъркват ястието с огромни дървени лъжици, наподобяващи гребла на лодка с доста по-широк край.

За да станете и вие част от празника и да усетите атмосферата му, макар и отдалеч, в долните снимки може да проследите

стъпка по стъпка приготвянето на една традиционна паеля

със свинско месо и зеленчуци в Андалусия за около 400 души.

За въпросното ястие бяха необходими:

  • около 60 кг. месо
  • 50 кг. ориз
  • 10 литра зехтин
  • 20 кг. смлени домати
  • около 20 кг. червени и зелени чушки
  • 3 кг. печени чушки
  • близо два килограма чесън
  • 3 литра бяло вино
  • над 2 кг. сол
  • над половин килограм подправки, включващи черен пипер, много червен пипер, шафран и натурален оцветител за типичния жълт цвят
  • и разбира се 100 литра вода и близо 2-метров паейеро, който да побере всичките тези съставки плюс двама готвачи с „гребла“ за разбъркване.

Ако искате да си приготвите сами подобна паеля вкъщи трябва да ползвате по-дълбока тава с диаметър 40-50 см. и достатъчно голяма загряваща площ. Съставките за 6-7 порции ще бъдат:

  • 500 гр. прошарено свинско месо
  • 400 гр. ориз
  • 200 гр. червени чушки
  • 200 гр. зелени чушки
  • 2-3 печени чушки
  • 1 голям смлян домат
  • 7 с.л. зехтин
  • 1 чаша бяло вино
  • 6-7 скилидки чесън
  • 2-3 лъжички червен пипер
  • 0,3 гр. шафран или две готови пакетчета
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Може да добавите за овкусяване и малко канела, розмарин, майорана и кимион
  • Вода – двойно количество спрямо ориза

Но както във всяка рецепта, важни са не само продуктите, а и начинът на приготвяне!

Ето технологията за приготвяне на паеля, стъпка по стъпка, с привкус на андалуска фиеста:

паеля
27. Паелята върви най-добре с парче хляб, резенче лимон и чаша „тинто де верано“ – червено вино с безалкохолно тип „Спрайт“, лед и лимон.

Добър апетит на всички или както казват испанците: ¡Que aprovechen!

Вижте още: Сладко от смокини. С любов

СПОДЕЛИ
Предишна статияПрилепи вкъщи – история 3D вариант
Следваща статияКой остави българските следи на Луната
Мария Нориега
Не знам дали да се определя като гражданин на света, космополит, полиглот или просто една българка, за която всяко ново място е и един нов дом. Живяла съм в Ангола, Италия, Холандия, Гърция... и понастоящем в Испания! Сърцето и името ми са свързани в голяма степен и с Куба. По професия съм журналист, а в ежедневието майка на близнаци. Разтоварвам емоциите си в блога „За близнаците“ и също така с писане, кулинарни експерименти и борби с вятърни мелници!

Отговор