Антъни Бурдейн обича да шокира света. През есента на 2016 г. световноизвестният готвач вечеря с американския президент Барак Обама по случай премиерата на новия сезон на хитовия му кулинарен сериал Непознати части. Но Бурдейн, който е познат със сприхавия си нрав твърди, че това никога няма да се случи с “противния” Доналд Тръмп.
“Няма начин. Бил съм нюйоркчанин през по-голямата част от живота си и за добро или лошо, г-н Тръмп също е нюйоркчанин”, казва Бурдейн – “Познаваме го добре тук. Наблюдавали сме го как прави бизнес и сме били свидетели как казва неща, които след това прави или не. Виждали сме как се отнася към хората, с които прави бизнес. Бих му дал същия отговор, какъвто бих му дал и преди десет години, когато беше също толкова противен.”
Няколко месеца по-рано Бурдейн отново вечеря с Обама. Тогава двамата хапнаха в непретенциозно заведение във виетнамската столица Ханой. За храната си двете знаменитости платиха скромните 6 долара, без никой от вечерящите местни около тях да разпознае популярните американски лица.
Ако и вие сте сред хората, които не знаят кой е Антъни Бурдейн, ето ви малко допълнителна информация за този популярен особняк.
Един от най-известните готвачи в света е роден през 1956 г. в Ню Йорк. Завършва световноизвестния Кулинарен институт на Америка. Повече от 30 години работи в легендарния ресторант Brasserie Les Halles в Ню Йорк. През 2008 г. влиза в класацията на сп. Форбс Топ 10 на най-богатите готвачи в света (2008 г.).
Бурдейн е груб, постоянно обижда
Не носи колосани бели дрехи или ефектни високи шапки. Наричат го Лошото момче на кулинарния бранш. Но той е страхотен готвач, талантлив писател и може да зарази всекиго със страстта си към храните от най-различен вид. Именно страстта и авантюристичният му дух са му създали милиони гурме фенове по целия свят.
Вижте още съветите на Антъни Бурдейн за живота и отношенията ни с другите
Кулинарният гуру е изкушен от литературата и е автор на няколко книги. Сред тях има и два криминални романа – Gone Bamboo (1997) и Bone in the Throat (1995). Статии на Бурдейн са публикувани на страниците на The Times, New York Times, Observer, Face, Scotland on Sunday и Food Arts.
Статията му Не яжте, преди да прочетете това, публикувана в The New Yorker, става
невероятно популярна
Като нейно естествено продължение се ражда автобиографичният бестселър Поверително от кухнята. Книгата надниква зад лъскавия свят на ресторантските салони и разкрива личната история на Бурдейн.
Заглавието е добре познато на българските зрители от сериала Поверително от кухнята, създаден по едноименния роман. В ролята на Антъни Бурдейн е актьорът Брадли Купър (Високо напрежение, Последният ергенски запой).
През 2002 г. телевизионният канал Food Network продуцира предаване в 22 епизода с участието на Бурдейн – Пътешествието на един готвач в търсене на съвършеното ястие (преведено в България като Гастрономическо турне). В него той обикаля целия свят и задоволява кулинарното си любопитство, като
вкусва от най-екстремните храни
Сред тях – овчи тестиси в Мароко, яйца от мравки в Мексико или око на тюлен на забравено от бога място. Едноименната книга, написана след края на пътешествието му, става изключително популярна. Стига и до върховете на литературните класации в САЩ и Великобритания.
Кулинарното шоу Без задръжки (No Reservation) е хит сред зрителите на Travel Channel. В него водещият Бурдейн приготвя странни вкусотии като препечен ректум от африкански глиган, например.