Хайде сега, който не обича баница да си вдигне ръката. Няма такъв човек. Баницата е едно от най-вкусните неща измислени от човечеството. А още по-вкусна е тя, когато ти я направи баба или си я приготвиш по бабината рецепта.
Ние от Lifebites.bg умираме за баница! Затова много се радваме, че нашите приятели от Резиденция Баба продължават да събират рецепти от най-малките и затънтени селца в България и ги споделят с нас. Наскоро приключи втората резиденция, която този път помогна на села от Северозападна България. Именно от едно село от този край дойде тази рецепта за
баница с праз и люта чушка
Баба Дачка от Челопек е била готвачка в детска градина цял живот и знае как да радва с хубава храна. Внуците и правнуците ú също знаят много добре какъв вкус има тази радост.
Нейната рецепта за баница с праз и люта чушка:
Необходими продукти 1 пакет кори (или още по-добре да си ги направиш сам) |
Как се прави?
“Забъркваш яйцата, млякото, содата и натрошеното сирене.
Предварително си задушил 300-400 г праз лук, сол и 100-150 г вода.
Корите се намазват с плънката, поръсваш олио отдолу. След това слагаш задушения лук.
Навиваш по три кори, като редуваш кора – плънка. Пече се на 200 ºC (≈ 30 min).
По желание слагаме 1 люта чушка – може и нарязана на ситно, тъй като баницата е за мезе. Поднасяме в компанията на червено винце! Добър апетит.“