Чували ли сте за змийско вино? Атрактивен сувенир, обикновено от Виетнам. В малки, големи и още по-големи бутилки. В действителност това е напитка, за която се твърди, че е много полезна. Основната съставка на този специалитет е… цяла змия. Отровна при това – задължително! Кобра е идеална например. Колкото по-отровна, толкова по-качествено е виното. Да, останалото е оризово вино. Понякога се добавят билки и подправки – като женшен или годжи бери.
В Югоизточна Азия змията е символ на мъдрост и дълголетие
И се смята, че който пие вино със змии в него, ще ги придобие. Ето защо змийското вино е изключително високо ценено на изток. Традицията тръгва от Виетнам, като се разпространява из целия регион – Китай, Корея, Япония и Тайланд.
Технологията на приготвянето на змийско вино е направо… гадна. Змията се поставя в съда и залива с виното, докато е още жива в много случаи. Нали си представяте? Отвратителна, бавна, мъчителна смърт. Която в змийския случай може да продължи месеци наред. Защото има достатъчно случаи, в които при отварянето на бутилката месеци по-късно, се оказва, че влечугото е живо и дори може да хапе. Затова, ако решите да опитате нещо подобно, непременно първо се убедете, че змията в съда е наистина, ама наистина мъртва.
Змиите не умират веднага, дори да ги разчлените на части и това е всеизвестен факт. Вижте още защо мъртвата змия продължава да хапе.
Та след като змията се залее с виното, ужасяващата смес се оставя да престои поне няколко месеца. През това време алкохолът разтваря част от тъканите на животното и отровата му. Отровата е на белтъчна основа и се неутрализира под въздействието на алкохола. Получената смес е напълно безопасна за консумация. Пробвали смелчаци казват, че вкусът ѝ е на оризово вино с дъх на нещо средно между риба и пиле.
Според китайската традиционна медицина
змийското вино имало почти чудодейни лечителски свойства. Със силно тонизиращ ефект и антибактериални качества. Особено ефективно било срещу косопад, ревматизъм, травми и болки в гърба. Най-сериозното му действие обаче било като афродизиак. Било по-мощно и от най-скъпото хапче, разказват запознати. Все още обаче не са открити научни доказателства всичко това да е вярно. Та, оставяме на вас да решите на коя версия да се доверите.
Знае се обаче, че тази напитка се приготвя от незапомнени времена. В наши дни, както споменахме, може да се намери в някои части на Азия, като всяка култура приготвя напитката по различен начин. Освен змии, в Китай например правят виното и с гекони. Има и варианти със скорпиони. Както на вино, така и на уиски. Във Виетнам пък традицията се е превърнала в изключително мощна индустрия, благодарение на
огромния туристически интерес към змийско вино
Пък и производството му е доста евтино. В днешно време тази традиция и индустрията, с която се свързва, са обект на сериозни критики. От една страна – заради жестокия начин на бавно и мъчително умъртвяване на животните. Каквото и да е, живо същество е… И от друга страна, по-ужасяващото от всичко – в голяма част от случаите се използват влечуги от редки и застрашени видове. Затова, преди да купите подобен сувенир – помислете. Дали наистина си струва?