Малцина от нас са живели като Антъни Бурдейн – един от най-известните готвачи, раждали се някога на тази земя. Роден е през 1956 г. в Ню Йорк и завършва световноизвестния Кулинарен институт на Америка. Повече от 30 години работи в легендарния ресторант Brasserie Les Halles в Ню Йорк и през 2008 г. влиза в класацията на сп. Форбс – Топ 10 на най-богатите готвачи в света (2008 г.).
Той е груб, постоянно обижда, не носи колосани бели дрехи или ефектни високи шапки. Наричат го Лошото момче на кулинарния бранш, но е страхотен готвач, талантлив писател и може да зарази всекиго със страстта си към храните от най-различен вид. Именно страстта и авантюристичният му дух са му създали милиони гурме фенове по целия свят.
Антъни Бурдейн е изкушен от литературата
и е автор на няколко книги, сред които има и два криминални романа – Gone Bamboo (1997) и Bone in the Throat (1995). Статии на Бурдейн са публикувани на страниците на The Times, New York Times, Observer, Face, Scotland on Sunday и Food Arts.
Статията му “Не яжте, преди да прочетете това”, публикувана в The New Yorker, става невероятно популярна и като нейно естествено продължение се ражда автобиографичният бестселър Поверително от кухнята. Книгата надниква зад лъскавия свят на ресторантските салони и разкрива личната история на Бурдейн.
Заглавието е добре познато на българските зрители от сериала Поверително от кухнята, създаден по едноименния роман. В ролята на Антъни Бурдейн е актьорът Брадли Купър (Високо напрежение, Последният ергенски запой).
Вижте още… Да пътуваме като Антъни Бурдейн
През 2002 г. телевизионният канал Food Network продуцира предаване в 22 епизода с участието на Бурдейн – Пътешествието на един готвач в търсене на съвършеното ястие (преведено в България като Гастрономическо турне), в което той обикаля целия свят и задоволява кулинарното си любопитство, като вкусва от най-екстремните храни, като овчи тестиси в Мароко, яйца от мравки в Мексико или око на тюлен на забравено от бога място. Едноименната книга, написана след края на пътешествието му, става изключително популярна и стига до върховете на литературните класации в САЩ и Великобритания.
Кулинарното шоу Без задръжки (No Reservation), което Бурдейн води и в което приготвя странни вкуснотии като препечен ректум от африкански глиган, е хит сред зрителите на Travel Channel. Предлагаме ви
23 съвета на кулинарния гуру Антъни Бурдейн
за живеенето, готвенето и надпиването с руснаци.
1. Уменията могат да бъдат овладени. Характерът – или го имате, или не.
2. Ако сте на 22 години, физически здрави и жадни да се учите и усъвършенствате, призовавам ви да пътувате – колкото е възможно по-нашир и надлъж. Спете на земята, ако трябва. Разберете как другите живеят, ядат и готвят. Учете се от тях, където и да отидете.
3. Не лъжете. Направили сте грешка – признайте си и продължете напред. Просто не го правете отново. Никога.
4. Какво по-добро можете да направите за някого от това да му приготвите закуска?
5. Пътуването ви променя. Докато си пробивате път през живота и този свят променяте нещата малко по малко, оставяте следи, колкото и малки да са те. И в замяна животът и пътуването оставят следи върху вас. Повечето пъти тези следи, върху тялото или сърцето ви, са прекрасни. Много често обаче те болят.
6. Можете да научите много за някого, когато споделите храната си с него.
7. Тялото ви не е храм, а лунапарк. Насладете се на въртележката.
8. Вероятно това е достатъчно отрезвително – да знаете, че умът няма покой, няма момент на самодоволна яснота. Вероятно мъдростта е… да осъзнаете колко сте малки и глупави и колко много път още ви предстои.
9. Не е необходимо да съм съгласен с теб, за да те харесвам или уважавам.
10. Добрата храна много често, а понякога най-често, е простата храна.