Всички са наясно, че в Исландия е хладно, че в Исландия има красиви и разкрепостени жени и мъже, че е скъпо и че понякога изригват вулкани. Ето защо, когато средностатистическият балканец пристигне в Рейкявик с ръчен багаж (защото е по-евтино), то в раницата му може да откриете само вълнени чорапи – плетени, два пуловера, дебелите дънки, кредитна карта и 85 презерватива – оребрени (нищо, че е само за 4 дни там).
Това, разбира се, в голяма част от случаите е напълно достатъчно за запомнящо се изживяване, но нека не се лъжем – най-важното за всеки себеуважаващ се българин е… да има какво да хапне, веднага след като кацне. И ето
тук започват неволите
Не че великолепната Исландия няма да ви посрещне с отворени обятия и да ви нагости, напротив. Просто не е сигурно, че всичко, поднесено на масата ще е по изтънчения ви балкански вкус.
Ето защо, в следващите редове сме събрали едно кратичко меню с петте най-вкусни традиционни исландски храни, които ви съветваме да опитате. Ако търсите нещо по-ексцентрично, тогава отворете и втория списък, който сме ви подготвили – с петте най-брутални исландски деликатесa.
Но да караме по ред на менютата. Ето нашия Топ 5 на най-вкусните исландски храни:
Skyr (Скиир) – Исландското кисело мляко
Това е исландският еквивалент на българското кисело мляко. С тази малка разлика, че не е мляко и не е и много кисело. Известният исландски продукт всъщност има текстурата на меко сирене и е направен от млечна извара. Обикновено е овкусен с исландски боровинки, леко подсладен и може да докара вкусовите ви рецептори до предоргазмено състояние.
Истинската магия обаче е в неговата хранителна стойност. Реално Skyr е т.нар. супер храна – с невероятно високо съдържание на протеини, калций и различни витамини, за сметка на супер ниските стойности на всичко останало. В 100 гр. Skyr се съдържат 12% протеини, 3% въглехидрати и 0.5% мазнини.
Hangikjöt (Ханхакиьоу)
Буквалният превод на думата е “провесено месо”. Исландците го използват, за да означат своето известно и невероятно вкусно “пушено агнешко”. Ако сте от любителите на добре приготвено месо – то Hangikjöt със сигурност си съперничи с прословутите си испански и италиански побратими, с тази разлика, че може да се хапва и от мюсюлмани. Исландското агнешко месо е особено добро – най-вече заради
начина, по който се отглеждат овцете
Те са свободни да се разхождат из безлюдните земи през цялото лято, без абсолютно никакъв контрол. Овцете пасат не само трева, но и много билки, което допринася за техния богат и сложен вкус. При опушването на месото традиционно се използват брезови клонки или изсушен овчи тор. А това добавя допълнително характерен и отличителен вкус и аромат на месото. Пушеното агнешко обикновено се сервира с картофи, сос бешамел, червено цвекло и зелен грах.
Kjötsúpa (Киотсуупа)
Друго традиционно вкусно исландско ястие от агнешко месо е Kjötsúpa. В началото то е било предназначено за приготвяне на по-твърди парчета месо, но в наши дни се приготвя с висококачествено месо, като всяко друго ястие.
Месото се нарязва на малки парчета и се вари заедно с костите с ориз, картофи, ряпа, моркови, лук и специални билки. Месната супа се готви няколко часа преди да се сервира. Повечето исландци твърдят, че става още по-добра, ако я оставите да престои поне ден и да я поднесете притоплена.
Риба (Почти всичката риба, която хапнете)
Рибата в Исландия е била основно препитание за малобройния ѝ и суров народ. Риба на това място може да вкусите във всякаква форма – пушена, прясна, под формата на рибена чорба, рибен стейк, рибна яхния, рибни хапки, рибен пастет… Всъщност – в каквато форма и вид ви хрумне. Едно от най-известните исландски ястия, което със сигурност ще ви хареса е Plokkfiskur (Плокфискуър) – или рибна яхния.
Тя се приготвя по специфичен начин от варено филе на прясна риба треска, пасирано с картофено пюре и бял сос на бешамелова основа. Често се сервира
с исландски ръжен хляб и масло
Plokkfiskur е традиционна семейна и комфортна храна и повечето исландски семейства си имат своя собствена версия на приготвянето ѝ. Някои добавят парченца кисела ябълка, други използват различни видове подправки и заменят използвания кимион със зелени подправки. В миналото Plokkfiskur е бил начин, по който исландците са оползотворявали рибните остатъци, но днес повечето семейства си купуват прясна риба, за да приготвят и поднасят тази невероятно вкусна яхния.
“Ein með öllu” (Айн матеоульаулю)
Или на разбираем език – иконичният исландски хот-дог. Една от най-типичните исландски храни е техният хот-дог, който всъщност е много различен от нашия хот-дог. И изобщо много различен от всички хот-дози. Исландският е с
кренвирш, направен от агнешко месо
което му придава наистина необичаен вкус, но тук магията е в соса. Истинският исландски хот-дог се сервира с мед (öllu) и с всичко останало върху него, което означава кетчуп, кафява сладка горчица, суров лук, пържен лук и remoulade (сос от майонеза с подправки и билки). Доверете ни се и не го пропускайте. Няма да съжалявате.