Едно от първите неща, които впечатляват в Испания, е умението на испанците да празнуват. Всеки повод е добре дошъл за фиеста и то каква – шумна, многоцветна и вкусна! Зиме и лете всеки град, градче, село или квартал намират повод да организират честване на fiesta popularили verbena popular. Или казано на български, народен празник или панаир с музика, танци, игри за децата и паеля – традиционното испанско ястие с ориз, зеленчуци и месо или морски дарове или комбинация от двете.
В Андалусия подобни празници често са повод жените и момичетата да облекат традиционните си надиплени дълги рокли, да забодат ярко цвете в косите си, да оцветят устни в аленочервено и да се впуснат в ритъма на фламенкото или каквато и да е друга музика при всеки удобен случай. И независимо дали се намираш в собствения си квартал или в анонимността на големия град, всички са усмихнати, дружелюбни и изключително приятелски настроени –
животът трябва да е празник, особено по време на фиеста!
Докато страстите се разгорещяват с музика, танци и доста често безплатни питиета за всички присъстващи, голямата атракция на празника е и приготвянето на паелята. Ритуалът е поверен на екип готвачи, които се суетят около традиционната огромна тава (паейеро) върху специален огън и разбъркват ястието с огромни дървени лъжици, наподобяващи гребла на лодка с доста по-широк край.
За да станете и вие част от празника и да усетите атмосферата му, макар и отдалеч, в долните снимки може да проследите
стъпка по стъпка приготвянето на една традиционна паеля
със свинско месо и зеленчуци в Андалусия за около 400 души.
За въпросното ястие бяха необходими:
около 60 кг. месо
50 кг. ориз
10 литра зехтин
20 кг. смлени домати
около 20 кг. червени и зелени чушки
3 кг. печени чушки
близо два килограма чесън
3 литра бяло вино
над 2 кг. сол
над половин килограм подправки, включващи черен пипер, много червен пипер, шафран и натурален оцветител за типичния жълт цвят
и разбира се 100 литра вода и близо 2-метров паейеро, който да побере всичките тези съставки плюс двама готвачи с „гребла“ за разбъркване.
Ако искате да си приготвите сами подобна паеля вкъщи трябва да ползвате по-дълбока тава с диаметър 40-50 см. и достатъчно голяма загряваща площ. Съставките за 6-7 порции ще бъдат:
500 гр. прошарено свинско месо
400 гр. ориз
200 гр. червени чушки
200 гр. зелени чушки
2-3 печени чушки
1 голям смлян домат
7 с.л. зехтин
1 чаша бяло вино
6-7 скилидки чесън
2-3 лъжички червен пипер
0,3 гр. шафран или две готови пакетчета
Сол и черен пипер на вкус
Може да добавите за овкусяване и малко канела, розмарин, майорана и кимион
Вода – двойно количество спрямо ориза
Но както във всяка рецепта, важни са не само продуктите, а и начинът на приготвяне!
Ето технологията за приготвяне на паеля, стъпка по стъпка, с привкус на андалуска фиеста:
Добър апетит на всички или както казват испанците: ¡Que aprovechen!
Определят го като един от най-успешните български музиканти отвъд океана, в списание Rolling Stone го нареждат сред 10-те от най-обещаващи нови изпълнители за 2015...
Единственият нобелов лауреат с български корени – писателят Елиас Канети, е роден в Русе. Престижната награда му е присъдена в раздел литература и е за...
Съвременният пазар предлага много видове алтернативни жилища за модерните номади - от класическите американски каравани Airstream, през циганските вагони, теглени от коне до училищни автобуси, превърнати в мобилни домове. Варненецът...