Едно от първите неща, които впечатляват в Испания, е умението на испанците да празнуват. Всеки повод е добре дошъл за фиеста и то каква – шумна, многоцветна и вкусна! Зиме и лете всеки град, градче, село или квартал намират повод да организират честване на fiesta popularили verbena popular. Или казано на български, народен празник или панаир с музика, танци, игри за децата и паеля – традиционното испанско ястие с ориз, зеленчуци и месо или морски дарове или комбинация от двете.
На празник като на празник! Източник: http://eee.cervantes.es/
В Андалусия подобни празници често са повод жените и момичетата да облекат традиционните си надиплени дълги рокли, да забодат ярко цвете в косите си, да оцветят устни в аленочервено и да се впуснат в ритъма на фламенкото или каквато и да е друга музика при всеки удобен случай. И независимо дали се намираш в собствения си квартал или в анонимността на големия град, всички са усмихнати, дружелюбни и изключително приятелски настроени –
животът трябва да е празник, особено по време на фиеста!
Фиеста за всички! Снимки: Авторът
Докато страстите се разгорещяват с музика, танци и доста често безплатни питиета за всички присъстващи, голямата атракция на празника е и приготвянето на паелята. Ритуалът е поверен на екип готвачи, които се суетят около традиционната огромна тава (паейеро) върху специален огън и разбъркват ястието с огромни дървени лъжици, наподобяващи гребла на лодка с доста по-широк край.
За да станете и вие част от празника и да усетите атмосферата му, макар и отдалеч, в долните снимки може да проследите
стъпка по стъпка приготвянето на една традиционна паеля
със свинско месо и зеленчуци в Андалусия за около 400 души.
За въпросното ястие бяха необходими:
около 60 кг. месо
50 кг. ориз
10 литра зехтин
20 кг. смлени домати
около 20 кг. червени и зелени чушки
3 кг. печени чушки
близо два килограма чесън
3 литра бяло вино
над 2 кг. сол
над половин килограм подправки, включващи черен пипер, много червен пипер, шафран и натурален оцветител за типичния жълт цвят
и разбира се 100 литра вода и близо 2-метров паейеро, който да побере всичките тези съставки плюс двама готвачи с „гребла“ за разбъркване.
Ако искате да си приготвите сами подобна паеля вкъщи трябва да ползвате по-дълбока тава с диаметър 40-50 см. и достатъчно голяма загряваща площ. Съставките за 6-7 порции ще бъдат:
500 гр. прошарено свинско месо
400 гр. ориз
200 гр. червени чушки
200 гр. зелени чушки
2-3 печени чушки
1 голям смлян домат
7 с.л. зехтин
1 чаша бяло вино
6-7 скилидки чесън
2-3 лъжички червен пипер
0,3 гр. шафран или две готови пакетчета
Сол и черен пипер на вкус
Може да добавите за овкусяване и малко канела, розмарин, майорана и кимион
Вода – двойно количество спрямо ориза
Но както във всяка рецепта, важни са не само продуктите, а и начинът на приготвяне!
Ето технологията за приготвяне на паеля, стъпка по стъпка, с привкус на андалуска фиеста:
1. Започва се с нагряване на паейерото. Добавят се зехтина, малко сол, за да не залепват съставките по дъното (тайна, разкрита от готвача) и във вашия случай 1-2 скилидки от чесъна. След като чесънът се запържи до златисто, за да овкуси мазнината, се маха.
2. В горещата мазнина се добавя месото и се оставя да се запържи добре.
3. Междувременно случайно минаващи госпожи, нагласени за празника, помагат с нарязването на чушките.
4. Намират се доброволци и за белене на чесъна.
5. А двамата готвачи разбъркват усърдно.
6. Следват нарязаните чушки и останалият чесън…
7. … печените чушки на ивички…
8. … и малко почивка, докато всичко ври.
9. Когато зеленчуците омекнат идва ред на доматите …
10. … и виното. И всичко отново се оставя да поври, за да може виното да се изпари, а вкусовете да се слеят.
11. Когато сместа се сгъсти, идва ред на подправките – червен и черен пипер…
12. … и разбира се, шафранът и всички останали аромати, които искате да добавите от рецептата. Кликнете върху снимката, за да я видите цялата.
13. На този етап паелята изглежда ето така и вече ухае неудържимо.
14. А за доброто настроение на всички се грижи оркестърът.
15. На най-запалените почитатели от публиката се дава възможност да дегустират.
16. В приготвянето на паелята се намесват и двама баш дегустатори и експерти!
17. Вторият експерт-дегустатор.
18. Добавя се сол по всеобщо съгласие и идва ред на водата.
19. Малко усърдна работа с „греблата“ и паелята е вече в бурно открито море!
20. И докато се добавя оцветителят и се чака сместа отново да заври, нетърпеливите гладници от публиката стават все повече.
21. Когато сместа заври отново, идва ред на ориза.
22. Рецептата повелява, че след като оризът се разпредели равномерно из паейерото, ястието не трябва да се бърка повече. Време е за снимки на готварския екип.
23. И на желаещите от все по-гладната публика.
24. Оттук насетне действието се развива доста бързо. Щом оризът омекне достатъчно (без да е напълно разварен) и водата почти изври, паелята се заглажда…
25. Поръсва се с останалата част от нарязаните на ивици изпечени чушки и Оле!
26. В нашия случай лично кметът на града се зае със задачата да сервира паелята на съгражданите си.
27. Паелята върви най-добре с парче хляб, резенче лимон и чаша „тинто де верано“ – червено вино с безалкохолно тип „Спрайт“, лед и лимон.
Добър апетит на всички или както казват испанците: ¡Que aprovechen!
Погледът е концентриран в една точка. Часове наред. Очите изтичат. Ръцете изтръпват. Държат игла и конец – нищо друго. И правят възел след възел. Свързват ги....
Световноизвестната ни художничка – Кристина Среткова, има българско и немско гражданство, но всъщност е made in Sweden, както самата тя се изразява. Родена в...
Русия за първи път вижда такова нещо. И чува. Баща и дъщеря, които участват в "слепите прослушвания" на супер популярното предаване Голос (Гласът на...
В Ню Йорк, един от най-космополитните градове на света, 9-годишният Виктор има мечта. Да порасне и да заживее в трънското село Берайнци. Преди много години...