Любовта. Тя има толкова много вкусове. Зависи от избраната рецепта. Може да е сладка и ароматна като домашно сладко от горски ягоди. Или лека и пухкава като огромен, розов захарен памук. За други да e с леко кисел привкус и аромат на прясно настъргана лимонова кора.
Може да е люта, подпалваща, изгаряща като червено чушле, току-що откъснато от градината на село, от онзи сорт, дето баба ми все подбираше за дядо ми навремето. Или пък да е солена като домашно сирене. Или ароматна и нежна като топло капучино в студен зимен ден, да те загрява и отпуска.
Може и да е фалшива, и натъпкана с подобрители като евтин кренвирш. Или пък твърде сладка и някак нагарчаща, като торта с цветен айсинг и тонове захар. Но… Любовта е храната на живота. Любовта е храна за душата и сърцето.
И тук ще ви дам моята рецепта за любов
По мой вкус и с продукти, които ми харесват. Всеки има право да променя количеството, да добавя чувства, каквито и колкото му се нравят.
Както всичко в човешкия живот, Любовта може да бъде Сладка нирвана, Горчив залък, Лекарство, Отрова. А разликата между Отровата и лекарството е в… дозата. Огромните дози Любов винаги убиват. Доказан факт.
С Любовта не трябва да се прекалява. Тя трябва да се “готви” внимателно и всичките ú съставки да са точно дозирани и майсторски смесени. Любовта сами я варим и печем. И ще Я получим такава, каквато сме си я “забъркали”. Ето защо, когато Тя започне да мухлясва, стане негодна и дори опасна за консумация, не бива да хвърляме вината върху другия. А по-скоро да се замислим какви продукти сме използвали при приготвянето ú.
Първата е Романтиката
Специфична подправка. Действа като набухвател. Превключва мозъка на пета скорост и кара креативността да се задвижи на пълни обороти. Има опияняващо действие и те кара да желаеш да прекарваш всеки миг с желания от теб човек. Събужда неподозирани възможности (творчески най-вече), докосва дълбоко душата и сърцето и изважда на преден план чистите чувства. Романтиката дава “вкус и цвят” на Любовта. Често ухае на рози, а има мек вкус на млечен шоколад и изглежда леко червена.
На някои тя не им е по вкуса, но за мен е задължителна. Ако не ви понася особено, напънете се и все пак сложете няколко щипки, но не наведнъж, а постепенно: щипка по щипка всеки ден, за да свикнете. И след време ще ви хареса. Човек никога не трябва да се отказва от романтиката и да се стреми тя да присъства в равни количества през цялото време.
Следващата съставка е Желанието
Бръкнете с цяла ръка в бурканчето с “желание” и сложете смело от него в купата за любов. Все пак знайте, че тази съставка трябва да бъде дозирана изключително изискано, ненатрапващо се, но в същото време да се усеща ясно и да е недвусмислено изразена. Желанието е тънката подправка, с която ако прекалиш, “пресоляваш яденето”, а ако сложиш по-малко… манджата става блудкава и безвкусна.
Идва ред и на Времето
Това е скъп продукт. Цената му се вдига с всяка изминала година. То е толкова скъпо, че все недостига. До един момент, когато го удря инфлацията. Имаме много, но няма с кого да го споделим.
Но за любовта споделеното, отделеното време е безценно. Запасете се с няколко кутии от него. Сложете си една и в чантата за из път, ако се наложи, за всеки случай. И знайте, че всеки ден трябва да се сдобивате с такова, защото то консервира Любовта и я запазва годна за консумация.
Следват три допълнителни овкусители
Внимание. Разбиране. Отдаденост.
Без тях е трудно да забъркаме вкусно ястие. Тези три овкусителя трябва да се прилагат към приготовлението едновременно, но в равни количества. Важно е спазването на реда. Сипвайте ги един след друг, внимателно и бавно. Объркайте ги добре с вече сложените съставки. И бъдете сигурни, че ако човекът, за когото приготвяте вашата Любов, има същите вкусови предпочитания, то той никога няма да е опитвал по-омайно и вкусно ястие!
И към така вече добре приготвената основа на ястието започваме да прибавяме онези финални подправки, които го правят така неотразимо и пристрастяващо. Човек е длъжен да импровизира, да добавя по нещо ново към класическата основа, за да привлече вниманието отново.
Пикантните подправки са чудесно решение и в двата случая
Ние, хората от Балканския полуостров, сме привилегировани в това отношение, защото обичаме да ядем от много люто до много сладко. От кисело – до солено. Такава е кухнята ни, такава е Любовта ни – от люта до страстна. Пикантните финални подправки в рецептата за любов – лютост, щипка балансирана балканска ревност, импулсивност, широка душа, мъничко разюзданост и… всичко това гарнирано богато с… Лудост.
Трябва да обичаш! Това е истината. Да гориш в това чувство. И няма значение конкретната рецепта. Иначе се превръщаш в студено веяна скумрия – скучен, сив човечец, който просто е… едно нищо.
Добър апетит!
[…] Вижте още: Рецепта за влюбване […]