Наред с пастата и пицата, десертът тирамису също се нарежда в списъка с най-обичаните и популярни в цял свят кулинарни творения от италианската кухня. Може би точно заради това се срещат и най-различни рецепти и вариации на този изключително лесен за приготвяне и невероятно вкусен италиански десерт.
Името му идва от “tirami sù” – “повдигни ме”, “ободри ме”
Легендата гласи, че оригиналното название на сладкиша било “супа на херцога” и той е бил създаден в чест на Великия херцог на Тоскана Козимо III Медичи през 17 век в Сиена. По случай пристигането му в Тоскана, местните сладкари решили да направят сладкиш, който да олицетворява величието на благородника – неповторим и с невероятен вкус. Но в същото време с обикновени съставки.
Херцогът, който бил известен и с неудържимата си любов към десертите, оценил подобаващо сладкото творение и занесъл рецептата във Флоренция, откъдето тя в последствие се разпространила в цяла Италия. Сладкишът бил на особена почит в благородническите среди, където му били приписвани и свойства на афродизиак, който възбужда всички сетива.
Така постепенно той станал
известен най-вече с името Тирамису
Независимо от това какви вариации на тирамису се опитвали досега, дори в италиански ресторанти у нас и по света, съставките в оригиналната рецепта на сладкиша си остават същите и до наши дни. За италианците, които са много консервативни по отношение на кухнята си, има няколко основни правила и съставки, които не търпят промяна:
- Тирамису се прави с крем от маскарпоне (вид сирене, наподобяващо много гъста сметана) и сурови яйца, а не със сметана или друг крем.
- Не е задължително да слагате амарето или друг ароматичен ликьор в тирамису-то. Много италианци също го предпочитат без тази добавка, която често дори не присъства в рецептите.
- За базата на тирамисуто се ползват савоярди, а не бишкоти, пандишпан или други бисквити, просто вкусът няма да е същият.
Какво ви е нужно за едно истинско тирамису?
Приготвянето на сладкиша е съвсем лесно! |
Направете кафето и го оставете да изстине добре. Разделете жълтъците от белтъците и ги разбийте със захарта, докато станат на бяла пяна.
Разбийте белтъците на сняг, като може да прибавите накрая няколко капки лимон, за да не спадат. Добавете сиренето маскарпоне към жълтъците и ги смесете, без да ползвате миксер, за да не се пресече маскарпонето. След това добавете и разбитите на сняг белтъци.
Разбъркайне внимателно всичко с леки движения отгоре-надолу. Ще получите сравнително пухкав крем. Изберете подходящ съд с квадратна или правоъгълна форма (за предпочитане стъклен, защото в него тирамисуто ви ще изглежда по-красиво).
Потопете за миг савоярдите един по един в студеното кафе (съвсем леко потапяне е достатъчно, иначе рискувате да се разкашкат) и ги наредете по дъното, докато го покриете. Отгоре добавете сравнително дебел пласт от готовия крем. Продължете отново със савоярди и крем, обикновено 2-3 пласта са достатъчни.
Поръсете готовото тирамису с какао, като използвате цедка, за да се получи съвсем фин пласт и го ставете да “почине” в хладилника поне 2 часа, преди да го сервирате. Тирамисуто ви ще стане
още по-ефектно
ако решите да положите малко повече усилия и да го сервирате в индивидуални стъклени чаши. Може да го направите и в тортена форма. Първо наредете острани прави около 25 савоярди, които ще навлажните само от едната страна, така че озахарената им суха повърхност да покрива външния край на формата. Запълнете в средата с пластове савоярди и крем. След като сладкишът престои няколко часа в хладилника може да махнете подвижния пръстен и ще имате красиво кръгло тирамису.
А ако не обичате кафе или имате малки деца, може да спретнете набързо и едно
Тирамису с ягоди. За него ще ви трябват:
|
Отделете няколко ягоди за украсата и смелете останалите с блендер на фино пюре. Може да овкусите и с малко захар. Потопете савоярдите в ягодовото пюре и процедирайте както при нормалното тирамису – ред савоярди и ред крем. Отгоре украсете с ягоди.
Да ви е сладко, пардон, buon appetito!